Jak se mi do toho nechtělo, tak mě psaní o to víc bavilo. To hlavní, co mě k dokončení přinutilo, byly vzpomínky na psaní loňského reportu a množství zpráv, které jsem od čtenářů dostal.

To je také jeden z důvodů, proč sdílím věcí, které pro mě dřív byly těžko představitelné. Sdílení vnímám jako jeden z těch nejsnadnějších způsobů, jak zvýšit pravděpodobnost „šťastných“ událostí.

Hlava se už částečně vyčistila po té spoustě cukroví, bramborového salátu a brufenu – ne kvůli alkoholu, ale kvůli tomu, že jsem si nechal pár dní před Štědrým dnem vytrhnout dvě osmičky. Fakt skvělý nápad, minulý Karle.

Tento report bude taky trochu jiný tím, že se v něm podělím i o několik „best of“ za uplynulý rok – rád se dělím o věci, které mi udělaly radost. Třeba obšťastní i vás. 🙂

Tak pojďme na to.

Jaký byl můj rok 2023?

Náročný a zajímavý.

První polovina roku byla velmi ovlivněna naším cestováním. Do sytosti jsme si užívali výhod online možností toho, co dělám. Od půlky prosince 2022 do půlky května 2023 jsme s Dášou a Eliškou nomádili po Evropě – viz náš web uhladisu.cz. Tady pár společných fotek z našich cest, zbytek na blogu a Instagramu.

Po návratu jsme zakotvili v bytě v Ševětíně kousek do Českých Budějovic, odkud píšu i tyto řádky.

Co se událo v pracovním životě

Můj hlavní zdroj příjmu – tedy marketingové konzultace e-shopům – se nezměnil. Obrat jsem měl o 15 % větší, náklady menší, žádného většího klienta jsem neztratil a u některých naopak prohloubil spolupráci. Vše se ustálilo a zajelo do svých kolejí.

Téměř všechny e-shopy v mé péči rostly i napříč tomu, že trh samotný klesal. Předloni jsme se u pár e-shopů kvůli větším tržbám stěhovali z garáže do prvního skládku – a u některých nás bude brzo čekat stěhování ze skládku do skladu. Jsou to super příběhy, díky kterým mi ta práce dává smysl.

Navštívil jsem několik větších akcí v Praze, ale po jejich absolvování jsem si říkal, že jsem raději nepracoval. 🙂 Absolvoval jsem dva kurzy, které mi rozšířily obzory – Google Ads Masterclass a Performance Max Mastery v2 od PPC Mastery a Tvorba značky krok za krokem od LABA. Ten první byl skvělý a zodpověděl mi spoustu nevyřčených dotazů (a vydělal mým klientům dost peněz), ten druhý mi moc nesedl.

Kromě konzultací pro e-shopy jsem si klasicky neodpustil i spoustu menších zakázek – vytvořil jsem několik WordPress webů, natočil druhou verzi Trello kurzu, prodal zbytek domén a odkonzultoval několik „byznys poradenství“.

Taky jsem přijal výzvu v budějckém Eshop-rychle a od září jim pomáhám budovat marketingové oddělení, které pomáhá klientům jejich e-shopového řešení k více obchodním úspěchům. 🙂

Hodně mě bavila i práce okolo komunitního projektu Čtvrtkon, který oslavil 10. narozeniny. Podařilo se mi zorganizovat dvě skvělé akce (Čtvrtkon #102 a Čtvrtkon #106, mám radost, že na ně lidi chodí a že oživují nejen místní marketingovou komunitu. Poděkování patří i celému týmu, který si kromě jiných akcí připravil i novou vizuální identitu, takže jsme ještě větší fešáci. Za to velký dík Martinovi Hrabánkovi.

Na sociálních sítích jsem utlumil publikování, nějak jsem to po příjezdu do ČR potřeboval a zatím jsem na tom nic nezměnil. 🙂

Videa na mém Youtube kanále měly 13.600 zhlédnutí – tedy o 222 % víc, než minulý rok. A to jsem publikoval jen zlomek videí oproti roku 2022 – jde hezky vidět, jak to, co jsem tvořil a budoval v 2022, mělo pozitivní dopad díky „sněhové kouli“ i v roce 2023.

Letos bych se chtěl k tvorbě videí vrátit. Když se na to podívám zpětně, tak mě to opravdu hodně bavilo a věřím, že bych to teď dokázal dělat mnohem lépe. Což by nebylo zas tak těžké, když se na některá starší videa podívám. 😃

Zároveň díky analýze vidím, jaký typ obsahu byl nejvíc oblíbený a jaký vzor tedy replikovat.

Jen musím vymyslet, jak tvorbu obsahu víc zapojit do mého podnikání, aby z toho byly i nějaké ty kačky k dobru. Ale o tom víc třeba příště. 🙂

Úplně stejně se to má i s mým newsletterem, jehož tvorba mě bavila a začínal mít i fajn čísla a response rate, ale nezapadalo mi to do toho, co jsem chtěl v příštích měsících dělat. Určitě ale na něj někdy navážu, píšu rád.

Co se událo v osobním životě

Cestování

Jo… Tak to jsme si užili hodně. Jsem neskonale vděčný za to, v jakých krásných časech to žijeme, jaké mám štěstí na své holky a na to, že se živím tím, čím živím.

V první půlce roku jsme postupně spali v Nivnici, Příbrami, Udine, Florencii, Benátkách, Janově a Nice. Všude jsme si to užili – stačí se kouknout na náš blog uhladisu.cz. 🙂

Začali jsme si říkat, že se sice už těšíme zpět do ČR, ale že bychom rádi v zimě na nomádění opět navázali – tyto plány nám ale „překazila“ zpráva o těhotenství. 🙂 V době psaní těchto řádků jsme zhruba týden-dva před termínem. Náš život obohatí Adam, takže budeme mít jiné zážitky a radosti než ty cestovatelské. 😃

Kromě tohoto cestování jsem ještě loni byl tradičně na fesťáku Rock for People, který byl opět skvělý. Nejvíc jsem si užil Muse a Enter Shikari a už vyhlížím RFP 2024. Pokud pojedete, napište mi, rád se tam s vámi potkám.

Taky jsem s bývalými kolegy vypnul hlavu v Chorvatsku a s rodinkou potom ve Štúrově na Slovensku. Jinou dovolenou jsme nezvládli – kromě pár klasických výletů do zoo atd. Jo a ještě jsem byl s kamarádem Ludvíkem na pár dní v Mělníku – kousek od něj je totiž socha Shreka. Ne, vážně, nekecám. 😃

Sport

Při cestování jsem se musel obejít bez nějakého cvičícího příslušenství. Jediné, co jsem s sebou měl, byla klasická podložka na cvičení, běžecké boty a věci na lezení.

I proto jsem se udržoval v kondici cvičením dle různých „XX minutes HIIT“ videích, jako třeba tohle nebo tohle. Párkrát za měsíc jsem si i vyběhl ven – byla to dobrá příležitost poznat i skrytá zákoutí míst, ve kterých jsme zrovna bydleli.

Lezl jsem nakonec jen jednou Zlíně a v Písku a asi 3x v Janově. V Nice ani Florencii se mi nepodařilo najít vhodnou stěnu s bouldery.

Po příjezdu do ČB jsem si užíval léto běháním a ježděním na kole po okolí Ševětína. Na vesnickém bydlení mě nejvíc baví to, že stačí 2 minuty, a člověk je hned v přírodě – v lese nebo u vody. Chvilky u té naší vody jsou sice trochu rozbité zvuky ze sousedního kamenolomu, ale všechno není dokonalé. 😃

Tyto výjezdy a výběhy mi vždy připomenou, jak je u nás krásně – a jak skvěle jsou značené turistické trasy. 🙂

Na podzim jsem se hýbal míň a přes zimu jsem z toho vypadl úplně. 😃 V půlce listopadu jsme měli covid, pak spousta práce na vánočních kampaních pro klienty, odstranění osmiček, svátky… Blablabla. 🙂

Deskové hry a šachy

Loni jsem odehrál 35 her, což je o pár her méně, než rok předtím. Pořád převládaly hry z Dášou – celkem 28 z 35… Ke klasickým dvojkovkám Splendor: Duel a 7 Wonders: Duel jsme přidali nově i skvělou a napínavou Watergate.

Na Chess.com se mi docela dařilo. Hrál jsem především 5 minutové blitzky – celkem 843 her, 49 % výhry, 4 % remízy, 47 % prohry. Tím jsem se ustálil na ELO okolo 1000, což je 25% nárůst oproti loňskému roku. 😃

Opět se mi potvrdilo, že mým největším soupeřem jsem já sám a mé soustředění na hru.

Hudba

Na Spotify vidím, že jsem poslouchal 3.770 písniček po dobu 30.900 minut. Nejčastěji poslouchám samozřejmě při práci – to u mě vedou playlisty jako Japanese Trap & Bass, Techno Bunker nebo Massive Drum & Bass. Prostě trochu divočiny, kde se ideálně moc nemluví. 😃 Ten poslední jsem už přestal poslouchat, protože jsem si je začal pamatovat a jejich pobrukování mě při práci rušilo.

Žádný „normální“ interpret mi v repertoáru nepřibyl. Při cestování nebo „jen tak“ jsem nejraději poslouchal novinku LOST DEMOS od Linkin Park, Mika Shinodu nebo skvělé album Will Of The People od Muse. To mě bavilo hodně. Z české muziky jsem poslouchal jedině Fast Foody a trochu nové album z koncertu od Poletíme – Best of do gramofonu (live).

Knihy a komiksy

V zahraničí jsem četl hodně beletrie díky čtečce – bavil mě Blade Runner, Pod kupolí nebo povídkový Výdech. Špatné nebyly ani povídky od Kinga ve sbírce Mlha.

Z non-fiction literatury jsem přečetl marketingové klasiky Sell Like Crazy a DotCom Secrets, abych dohnal nějaké restíky. Hodně mě bavily i Nástroje titánů od Ferrisse – hodně mi sedl „povídkový“ formát – kniha se dá otevřít na jakékoliv stránce a jen tak se začíst do příběhů a povídání zajímavých lidí. Opomenout nesmím ani The Almanack of Naval Ravikant, jednu z mála knih, které jsem v životě četl víckrát, než jednou.

Po příjezdu do ČR jsem trávil spoustu příjemných večerů čtením komiksů (a kupováním nových). 😃 Aktuálně jich mám na 4 kalaxové okýnka a mám pocit, že jich ještě příští rok pár přibude.

Takhle nějak při čtení komiksů vypadám:

Komiksy jsou pro mě perfektní relax, dokážu u toho krásně vypnout a čtení si užít. I díky nim nepotřebuju koukat na seriály a je to i jeden z důvodů, proč nemáme televizi.

I když televize by byla asi levnější. 😃

Nakupování komiksů má pro mě ale i tu výhodu, že si je můžu za 2-3 roky přečíst znovu, protože do té doby spoustu detailů z děje zapomenu, takže od určitého množství čtiva můžu přestat nakupovat nové komiksy a jen číst ty stávající.

Ne, to byl jen blbý vtip.

Komiksy nakupovat nepřestanu.

Investice

Koncem roku 2022 jsem se zbavil většiny „investičních instrumentů“, které mi akorát přidávaly starosti už jen tím, že jsem na ně musel mít v hlavě vyhrazené nějaké místečko – šlo hlavně krypto a zlato.

V roce 2023 jsem se rozhodl pro rebalancování portfolia tak, abych měl 40 % v akciích (vše Portu, Fondee jsem zrušil), 40 % na spořáku a 20 % v nemovitostech přes Investown. Tyto procenta se mi moc držet nedařilo, hlavně na straně spořáku. 😃

Výdaje spojené s cestováním a následným stěhováním a zařizováním bytu mi nedovolily odkládat tolik, kolik bych chtěl. Ale pořád to bylo v rámci mezi přijatelné a jsem rozhodně klidnější a spokojenější se svým portfoliem, než minulý rok.

Před cestováním jsem dal do prodeje byt v Budějcích, ze kterého jsme se původně stěhovali. I kvůli vysokým hypotékám mi žádný zájemce nechtěl dát tolik peněz, kolik jsem já chtěl. Takže jsem ho na rok 2023 pronajal. Nájemci smlouvu na tento neprodloužili, takže jsem byt dal znovu k prodeji. Zájemců bylo víc, než před rokem, ale nikdo vážný se neobjevil. V lednu nechávám byt prázdný, budou ještě nějaké prohlídky na prodej a od února bych tam rád našel nájemce, zase na rok, než zkusím byt prodat znovu.

Co mě v roce 2023 bavilo a doporučil bych i vám?

Farmářské výrobky, Scuk a kyselé pivo

Kousek od Ševětína je farma, kam si jezdíme v sobotu na kvalitní mlékárenské výrobky. To nás přivedlo i k objednávkám farmářských potravin na Scuk.cz – ten může i za mé pravidelné objednávky kyselých piv, tzv. sourů. Loni mi nejvíc chutnal Very Merry Tropically 12° Sour Ale, 0,75 l, který všem doporučuju. A díky tomu, že jsou tyto speciály tak drahé, tak toho aspoň člověk nevypije kvanta, ale spíš si to víc vychutnává (pokud toho jste s kyselým pivem schopni a máte to štěstí, že je vám po chuti 🙂).

Desková hra – ANNO 1800

Za mě je hra ANNO 1800 jednoznačně deskovkovým objevem roku. Pro úplnost ale zmiňuji, že moc novinek jsem nehrál. Nicméně moji herní skupinu to hodně bavilo a není divu – propletená budovatelská cesta je opravdu hodně zábavná a uspokojivá. A funguje ve 2, 3 i ve 4 hráčích. Hru designoval Martin Wallace, který má na svědomí design i momentálně nejlépe hodnocené hry na světě dle portálu BoardGameGeek – Brass: Birmingham.

Navíc příští rok přijde rozšíření, na které se hodně těším.

tady toho strejdu uspokojí pivo a pálenka

tady toho strejdu uspokojí pivo a pálenka

Hudba – Linkin Park – LOST DEMOS

Tohle mě hodně bavilo… Doslova hlas ze záhrobí. První písničky z tohoto alba jsou opravdu skvělé a mají ten správný „old linkin park vibe“ z časů Meteory. Některé písničky měly známou melodii už z předešlých demo nahrávek z LP Underground (třeba More the Victim), nicméně v tomto albu jsou doplněné o zpěv.

Kniha – Přežít – Peter Attia

Doposud jsem nad svým stářím nijak nepřemýšlel. Občas jsem ze srandy utrousil, že už se na důchod těším, protože bude spousta času na aktivity, na které si teď moc času neudělám – například luštění křížovek, šachy, hraní na kytaru, malování figurek, čtení, koukání na seriály, vaření vlastního piva…

Tato kniha ale předestřela zajímavý problém – v jaké formě se tohoto důchodu dožiju? A čeho chci být třeba v 80 letech schopen?

Peter Attia nás vybízí k tomu, abychom přemýšleli i nad tím, jaké „běžné aktivity“ budeme chtít dělat, a že to vlastně není takové samozřejmost – zvednout vnouče, vyjít 3 patra, unést 2 tašky s nákupem. A že je potřeba se na tohle všechno připravovat už teď – jako taková forma „investování“.

Knihu ještě dočítám, po přečtení si projdu zápisky ke stravě a cvičení a zamyslím se, jak by měl vypadat podzim mého života. A – jak píše Peter – kolik chci investovat v příštích desetiletích, abych měl ty poslední desetiletí co nejkvalitnější.

Chilli omáčka – Huhu koktejl

Jo, tak tohle byl opravdu povedený vánoční dárek od Ludvíka. Skvělá kombinace pálivosti a sladkokyselé chuti, kvůli které mám tak rád kyselá piva. Doporučuju – možné zakoupit i v ochutnávkovém setu.

Komiks – pokračování Strážců, Batman a Hellboy

Tyto 3 série mě letos bavily nejvíc. Čestná zmínka ještě sérii Hrobař (1-6) z Modré Crew.

U pokračování Strážců se mi líbilo, jak hezky prohloubily původní geniálně vytvořený komiks Alana Moora. Z batmanových komiksů, které jsem přečetl, bych určitě zmínil Černé zrcadlo, Kameňák a Soví tribunál. A Hellboy je prostě skvělý svojí alternativní historií a různorodostí vydaných příběhů.

Recept – punjabi dal makhani a chow mein

Obojí jsem loni vařil několikrát. Čočka je díky několikahodinovému vaření opravdu delikátní a nudle lepší, než od číňana. Obojí doporučuju!

Newslettery

Newslettery jsou pro mě jedním z hlavních zdrojů nových informací a podnětů. V posledních měsících mě bavil newsletter Dana Kulkova, líbí se mi, co provádí s jeho „AI wrappery“. Občas byly zajímavé podněty i v newsletteru od Colbyho, Aliho Abdaala nebo Jakoba Greenfelda.

Z těch českých jsem četl pravidelný newsletter od Portu, Martina Kavky, Romana Věžníka, Filipa Molčana, Petry Větrovské a od Mitonu k AI.

Máte tip na zajímavý newsletter? Pošlete mi ho. Je to můj oblíbený způsob, jak konzumovat obsah, protože si sám pečlivě vybírám, koho odebírám a kdy si zprávu přečtu.

Lepší nomádění

Na nomádění jsem nakoupil spoustu různé výbavy… Ale nejvíc jsem používal stejně protihlukové sluchátka SONY WH-1000XM3 a při řízení autem jsem si užíval toho, že jsem nebyl líný a pořídil si čočky. Díky čočkám se mi velmi pohodlně řídilo delší vzdálenosti a měl jsem zase o věc míň, na kterou se soustředit.

Sluchátka používám doteď – fungují opravdu spolehlivě.

Jaký by mohl být rok 2024?

No…

Jak byla první loňská půle definována cestováním, tak teď bude první půlka v rukou Adama, který se má narodit v příštích dnech. Leden bude hodně v pomáhacím režimu – a zároveň plánovacím, protože budeme u klientů řešit plány na 2024.

V průběhu minulého roku jsem často přemítal o otázce – do jaké míry “prodávat svůj čas” na úkor sebe a svého podnikání? Velmi často se tato otázka objevovala v listopadu, kdy se toho najednou nahrnulo hodně:

  • velké marketingové předvánoční kampaně,
  • publikace kurzu,
  • příprava na vánoce,
  • blížící se porod.

Hlava mi neustále předhazovala i klišé “ještě nikdy nikdo nezbohatl prodejem svého času”. No jo, ale jak začít budovat byznys? V čem podnikat? Jak si vlastně vybrat to, čemu se budu věnovat? A chci být vůbec bohatý – co to znamená?

Nevím. Ale chci to zjistit.

Každopádně letos na to půjdu trochu jinak. Začátek roku budu – kromě klasické klientské práce – věnovat opravdu velkému úklidu, primárně tomu digitálnímu. Za poslední měsíce jsem udělal spoustu poznámek na spoustě různých místech a tak nějak cítím, že se potřebuju většiny toho zbavit a uklidit, aby mohlo vyrůst něco nového.

Zároveň si chci díky knize Přežít vytvořit první opravdový cvičební plán. Od jara budu s Eliškou jezdit víc na kole, v létě budou zase koupáky, Rock for People – a třeba i nějaké to stanování.

Pokud se nám do toho podaří i prodat byt a peníze utratit za něco, kde bychom chtěli bydlet my, tak by to bylo úplně nejlepší. Pokud se to ale nepodaří, nevadí, bude to holt za rok. 🙂

No – a pak mě čeká samozřejmě spousta výzev a otázek, na které se pokusím najít odpověď. Třeba:

  • Rozšířím – nebo naopak zmenším okruh klientů? Zvýším hodinovku? Půjdu u spoluprací do hloubky?
  • Co udělám pro růst marketingového oddělení v E-shop rychle?
  • Jak zakomponovat tvorbu obsahu pro své vlastní podnikání?
  • A co vlastně to mé vlastní podnikání bude? 😃

To se nechte překvapit – stejně jako já. Znáte to… Nápadů je spousta.

Teď je ale čas na úklid.

Jak asi vidíte, bude to velmi zajímavý rok. Už se nemůžu dočkat.

No nic – tak vyhrnout rukávy a jde se do práce.

A díky za to, že to čtete – rád si o čemkoliv z výše napsaného s vámi popovídám. 🙂

Co si chci do roku 2024 vzkázat?

Do písmena to stejné, co loni. 🙂

Víc deleguj.

Víc říkej ne.

Buď přísnější.

Jeď víc na kvalitu.

Soustřeď se.

Využij sílu rutiny.

Utrácej za placené konzultace, které ti ušetří čas a energii.

Enjoy.

PS: Trocha novoročního bulváru a prokrastinace zde – aneb reporty kolegů:

Jarda Janíček

Jan Ptáček

Ondřej Martinek

Jarda Pajskr

Lukáš Konečný

Petr Krauz

Patrik Gajdoš

Zdeněk Matuška

Jan Horák

Vladimír Pilný

Dála Musil

Zdeněk Dvořák

Štefan Polgári

Chytrý spánek

Bronislav Markowicz

Mario Roženský

Michal Binka

Karel Dytrych

Štefan Janoušek

Patrik Pilous